rackartyg

Alla inlägg den 31 augusti 2011

Av Anna Östervall - 31 augusti 2011 20:47

Rutan
Igår på Emma-kursen gick vi igenom Emmas tänk angående och inlärning/träning av rutan. Här nedan kommer mina anteckningar, det är så här jag uppfattade och minns det Emma sa.

Emma tränar elitrutan och 3:ans ruta parallellt.
Hon lägger inte in konen som det är i eliten utan ställer hunden vid en tänkt kon, sedan ställer hon sig precis framför hunden i början och skickar. När det fungerar backar hon successivt ut på avstånd på både 3:ans och elitens ruta. Tänk på att variera avståndet hela tiden så att hunden lär sig själva sändandet och inte ett fast avstånd. Hunden ska tänka ”genom” rutan och inte koner.

Om hunden stannar för nära gränsen mot mig: Lär hunden ”backa” på avstånd från mig. Då hamnar den rätt automatiskt. Det är bättre än att kommendera ”rutan” igen, för då vill många hundar tillbaka till förare för att göra om momentet från början… Andra hundar börjar ”vimsa” där ute och blir osäkra på vad vi egentligen vill, vart den ska och vad ordet ”rutan” betyder…

Emma förespråkar så lite hjälp av target och andra hjälpmedel som möjligt, snarare ingen alls! Ju mindre hjälper vi har vid inlärningen desto färre hjälper har vi att arbeta bort. Dessutom ökar hundens förståelse för själva momentet.

Emma skickar alltid enbart från ett håll på träning, hon skickar aldrig från flera håll på samma träning som många gör av den enkla orsaken att:
 - så ser det inte ut på tävling.
 - det kan göra hunden osäker på vilken ”ingång” i rutan som är rätt ingång…
 - en del hundar fokuserar mer och mer på konerna då ingångsöppningen varierar men konerna blir den fasta (och säkra) punkten…

När hunden kan springa igenom rutan och ta leksaken som ligger bakom och dessutom har ett bra stanna/stopp-kommando,  utanför själva rutanträningen, är det dags för nästa steg. Hon tar då hjälp av en medhjälpare som är beredd på att snuva hunden leksaken om den inte stannar på ”stanna”kommandot. Stannar hunden på kommandot, blir belöningen att den får fortsätta springa genom rutan och ta leksaken, sedan möts hund och förare upp i rutan och leker.

 
Konen
Då jag var borta förra kursgången fick jag en snabb genomgång av inlärningen av ”konen”.  Vi kan ju som bekant inte träna något själva… Vad gäller konen så har Emma samma tänk här som vid rutan – hunden ska inte fokusera på konen utan på en punkt ca 2 meter bakom konen. På så sätt får jag en hund som fokuserar framåt men som inte blir konfixerad och som ”fastnar” vid konen och har svårt att ta sig vidare till rutan. Själva inlärningen går till som ovan.

1. Lägg en leksak ca 2 meter bakom konen och skicka hunden som får springa och ta leksaken
2. Lägg en leksak ca 2 meter bakom konen och skicka hunden, när hunden är bakom konen, ropa belöningsordet/klicka och låt hunden springa och ta leksaken
3. Lägg en leksak ca 2 meter bakom konen och skicka hunden, när hunden är bakom konen, ropa stanna-kommandot. Stannar hunden får den (på klick eller belöningsord) springa och ta leksaken, stannar den inte är medhjälparen beredd på att snuva hunden på lekisen.
4. Skicka hunden, ställ den, spring fram och belöna hunden alt. släng leksaken till hunden.



.

Av Anna Östervall - 31 augusti 2011 14:21


Jennifer   Axxa  

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards