rackartyg

Alla inlägg den 12 augusti 2011

Av Anna Östervall - 12 augusti 2011 20:19

Igår kväll var det dags för en träff med Ego-teamet igen, denna gång var vi på Tyresö Ridskola vilket var en ny plats. Vi gick igenom hur träningen gått sedan sist vi sågs och därefter gick Emma igenom ekipagen ett och ett för att se hur det gick med "ja"-träningen, dvs belöning bakom hunden. Axxa var lagom sugen på att få köra racet hon med men fick finna sig i att ligga bredvid mig och titta på...

Därefter körde vi gemensam platsliggning i 4 minuter och 10 sekunder, jag och två till körde med dold förare och gick iväg för att gömma oss bakom en dunge. Emma gick omkring lite och slog sig på benen, pratade högt etcetera som störning lite då och då. Axxa slog med tassarna en gång och bytte skinka två gånger. Jag är jättenöjd med det med tanke på hur det gick senast samt att hon även nu var uppdragen... Jag ska träna mer med förväntan för att få henne att ligga mer fokuserad.


Därefter delade vi in oss två och två och kommenderade varandra genom två moment, där vi kedjade så att vi berömde efter första men belönade först efter det andra. Jag körde fritt följ och apportering med Axxa. I det lååånga fria följet körde vi språng marsch, långsam marsch (måste träna mer då hon försökte sätta sig hela tiden i början), alla varianter av svängar men enbart halter på raksträckor. Detta pga aktivitetsnivån så vill jag inte tjaffsa med sneda sättanden i halterna, kan lika gärna vänta med att köra halter tills vi får komma igång och träna regelbundet igen. Hon gick bättre än det kändes men var lite för "på" samtidigt som hon tappade kontakten till och från. Kommenderingen brydde hon sig inte om. Efter fria följet ställde vi upp för en tävlingsmässig apportering med kommendering, men där bröt jag efter kastet och belönade att hon satt kvar. Mycket nyttig träning som jag ska köra mer av så hon inte lär sig att när vi tränar själva blir det variation och när det är kommendering får man springa varje gång...

Sedan avslutade de andra med att träna rutan, djurplågeri! Tyckte Axxa som återigen bara fick titta på... Hade som vanligt en jättetrevlig och givande kväll. Längtar tills vi med får vara med och träna för fullt!


Av Anna Östervall - 12 augusti 2011 20:16

vad de säger på tv:n, men Faquera drömmer så högt att volymen blir hööög...

Det är tufft att jobba på verkstan, första fredagen efter semestern!   

Av Anna Östervall - 12 augusti 2011 10:36

I tisdags åkte jag till Lidingö Bk direkt efter jobbet för att fika ett par timmar med Sofia och gänget, alldeles för länge sen! Vill försöka ta mig dit lite oftare, hur nu det ska gå till…


På kvällen var det träning med tisdagsgruppen så strax före 18 gick jag ner på plan och började träna lite lydnad med en övertaggad Axxa… Det vi kunde träna var fotgående, fjärrskiften och platsliggning… Fokuserade på vänsterhalter och vänstersvängar och det gick inget vidare alls… När resten av gruppen kom skulle de köra platsliggning jag tänkte avstå men efter lite diskussion så hoppade jag på och vad jag ångrar mig! Visst låg hon på sin plats hela tiden (3,10) men bytte skinka säkert 6-10 gånger och slog med framtassarna ett par gånger… Så jäkla onödigt! Jag måste lära mig att lita på min magkänsla! Efter platsen körde jag lite halvusel foträning igen… Tränade dessutom alldeles för länge, på ett moment… Fjärrskiftena hoppade jag över då jag visste att de inte skulle fungera, det blir mycket rörelser när hon är på det här humöret och här vill jag ha in lugn och stadga från början.


Satte in Axxa i bilen och tog ut Faran som inte hade en aaaaning om vad rutan var idag… På andra skicket sprang hon bakom min rygg istället och jag insåg att hon nosade efter mig och Axxa för att kolla vad vi gjort så då tog jag tag i henne och talade om att det är inte okej! Sen gick det lite bättre. Men även hon var överladdad så även om hon sprang in i rutan så hade hon för hög fart (för att det ska bli bra för henne) och stannade därmed senare och väldigt nära höger rutkant, även om det visserligen var innanför… Belönade med boll precis som jag brukar. Vi körde även lite fotgående, även här mest vänster om marsch och vänster om halt för att komma fram till om det är något jag gör. Kom fram till att båda tjejerna sitter rakt med rumpan men med framtassarna in framför mina så något har jag gjort galet där… Dock är Farans fel mycket mindre än Axxas. Hon var dock övertaggad hon med och fick en hel del ljud! Det har hon enbart när hon är i aaaalldeles fel sinnesstämning/förväntan… Det vill säga de gånger jag satt igång henne efter min graviditet samt efter hennes ”sjukskrivningsperioder” nu på sista tiden samt någon gång till. Problem med ljud har jag aldrig haft med henne annars. Suck och stön… Körde en bruksstege som gick kanon! Minns inte om jag tränade något mer med henne… Däremot flörtade hon glatt med Pebbles (BC-tik), lekte lite med lilla Sigge (4-årig Bishon Havanais) och röjde järnet med Indy (10-månaders labbehane). Det och fikat var helt klart värt att åka till Lidingö för, men träningen borde jag skippat helt! Det är så härligt att ha en hund (Schäfer) som är så öppen och glad mot andra hundar som hon är!


När jag kom hem diskuterade jag lite med Robban och insåg snabbt varför Axxas aktivitetsnivå/förväntan var så extremt hög. Största anledningarna är troligtvis:
1. Semestern är slut – hon är nu van vid att vara ute på tomten kl.8-22 och iväg på aktiviteter och nu ligger de hemma på dagarna igen och har inte kommit tillbaka till de vanorna…
2. Hon gick på Canidryl sedan några dagar tillbaka så hon kände inte av bogleden.
3. Hon har inte fått göra något vettigt på väldigt länge! Ingen motion, ingen träning, inget ”utepåtomtenheladagarna-liv”…


TÄNK om jag kunnat tänka på ovanstående innan, då hade jag förmodligen kunnat lägga upp träningen på ett annat sätt...


Ang. Faran gäller samma sak henne frånsett att hon inte går på några tabletter, hon har ju inte ont. Däremot tycker jag att hon gick med lite ”svaga bakben” till bilen efter träningen/hundleken… Tyckte hon gjorde det sist när vi tränade ett längre pass på SSBK också och det bekymrar mig väldigt… Dagen efter på morgonprommisen var hon dock som vanligt igen.


Några dåliga bilder (tagna med Iphone i skymning) på Farans och Pebbles flört. Båda hundarna skulle ligga ner på "vardagskommando" men ställde sig upp och flörtade etc. ett antal gånger...





Kolla in Farans talande blick!  Hon tänker nog Jennifers standardfras just nu: "Jag vill ha en bättre och snällare... matte som låter mig leka med vem jag vill när jag vill!"

Av Anna Östervall - 12 augusti 2011 10:06

När vi lär in belöningen bakom hunden, "ja",  är det viktigt att vi har ett ljud eller ett ord som betyder att det finns en belöning bakom hunden, t.ex "pssst" eller "nu är det inkallning" eller liknande ord så att hunden vet att saken ligger bakom. Annars är det svårt att gå från synintrycket när vi lägger ut belöningen till att hunden inte är med när vi lägger ut den.

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards