rackartyg

Alla inlägg under april 2011

Av Anna Östervall - 16 april 2011 21:14

Den 16 april 1991 föddes Simply Red`s Jewel of Joy "Tiffany", tänk vad man upplevt i och med detta! Den intelligentaste och envisaste hund jag någonsin träffat! Evigt älskad...


 


I helgen är jag och Axxa upptagna med...


 

...skyddsläger för Fredrik. Återkommer efter helgen med rapport från torsdagens privatträning för Frida och Jonas Wallèn i lydnad och korgarbete, Axxas hektiska fredag och sist men inte minst skyddshelgen.


Tjingeling!



Av Anna Östervall - 15 april 2011 21:27

Skotträning; var passiv och fipplade med ryggan under första skottet. Under andra skottet kampade vi, som besatta (!)– ingen reaktion. Sedan lade jag ner henne ca 20 meter från skytten med ryggen till och gick själv iväg ca 20 meter. Hon låg i ca 30 sekunder men reste sig tyvärr upp några sekunder efter skottet och kom till mig. Ingen reaktion på själva skottet, men jag fattade ingenting… Misstänker dock att jag dels inte tränat särskilt mycket ligg/sitt/stå kvar någon längre stund utan bara i specifika moment, ren stadgeträning med störning (ingen tid) och dels var jag nog för mjäkig i kommenderingen då jag precis dragit upp henne i 190… Lade om henne igen på samma plats och gick ca 10-15 ifrån henne. Hon låg som en klippa, döv för omgivningen, under ca 1,5 minut och två skott! Bröt och belönade med schäferdunk och därefter kamp. Jag trodde det skulle komma ett skott till (jag vet, inte lätt för en ekonom att räkna till fyra…) så vi kampade som besatta, jag började bli rädd för att få whiplashskador, men inget skott kom. Trist att hon reste sig, men då vet jag vad jag måste träna på. Däremot kan jag koppla av helt vad gäller skotten på korningen vilket är skönt. Efter att ha haft två skotträdda hundar är jag lite nojjig vad gäller skotten…

Hel budföring, utan skott, ca 50 meter med Annika som mottagare. Gick kanon! Hon var dock på väg att tjuva från Annika men Annika fick tag i ljumsken på henne – bra där!

Ställande och läggande – bra stopp, men brast fullkomligt i stadgan vid återgång (hon gick mot mig alternativt drog mot inbillad externbelöning) och belöning (satte sig ner)! Detta både förvånade och irriterade mig då hon vanligtvis har mycket bra stadga… Jag kan gå runt henne på nära håll och längre avstånd, kliva över henne, slänga bollen bredvid och över henne etcetera och hon står kvar men inte ikväll…

Rutan var ett stort usch och fy. Ska byta tänk här. Vill inte ha in en kedja av frustration och osäkerhet etc.

Stegen – lade upp en kong, som hon hittade på plan och fixerade sig vid, på stegen för att ”bli av med den” men ”idioten” gick upp på stegen, tog kongen och hoppade ner från det högsta… Så vi körde även några stegövergångar för att få några bra och de gick väldigt bra.


Faquera
Stegen x 2 – snygga!!
Hopp apport, 2 på 40 centimeter och 1 på 60 centimeter. Mkt bra
Fjärrdirigering – ok, flyttade fram ena baktassen en gång från ligg till stå, annars ok. Stod på ca 3-7 meter beroende på vilken rörelse hon skulle utföra.
Inkallning med ställande – En där jag sa ”stanna” istället för ligg när jag ska lämna henne och… Hon ställer sig upp och tar ett steg bakåt! Hon har ju helt klart rätt tänk vad gäller kommandot i vart fall! Sen kan man ju fråga sig var jag hade huvudet… Varierade ”stanna” på nära håll med kroppshjälpen och ”stanna” på halva sträckan utan hjälper, alla gick bra.
Avslutade kvällen med fotträning: stegförflyttningar, vänsterhalter och vänster om marsch.

Av Anna Östervall - 15 april 2011 21:14

Vi träffades vid 17.30 då vi båda ville komma hem i tid men jisses vad vi pratade, pratade och pratade! Märkligt nog pratade vi inget annat än hundträning, tävling, regler och annat! Hade sån tur att det var skotträning vilket vi inte visste när vi åkte dit. Tränade hundarna en och en och tittade på och kommenderade varandra. Ordningen var Axxa, Devil, Faquera.

Den nyblivne lydnadschampionen Ajax (4 första pris på lika många tävlingar varav det ena på otroliga 299 poäng!!!) fick vila efter helgens bravader.   


Axxa, skott under passivitet och skott under fotgående – snart är det dags för korning och vi har inte hört skott sedan… tidernas begynnelse? Vill att hon ska ha hört skott innan i vart fall även om vi inte behöver skotträna.

När vi trodde det var över lade jag ner henne för att planera inför lydnaden med Lindha blev vi varse om att de skulle köra budföring med skott då det plötsligt small bakom ryggen på Axxa och en hund kom farande i full fart till mottagaren som stod ca 5-10 meter från Axxa!  Skytten stod max 30 meter bakom henne! Nemas problemas!   
Vi körde igenom en klass ett:
Fritt följ, inte så långa sträckor och flera vänster halter och vänstersvängar – gick bra, måste över lite mer på min fotplacering
Ställande under gång – mkt bra frånsett att hon ena gången drog på en grej som låg på marken som hon tog för externbelöning efter att hon stannat/när jag var på väg tillbaka.
Inkallning – mkt bra
Läggande under gång – mkt bra
Hopp – mkt bra
Apportering,  ettans – bra frånsett att hon tar den innan kommando och lyfter rumpan samtidigt
Körde även lite rutan – gick inte alls bra


Faran
Treans moment frånsett vittringsapportering då vi båda glömt pinnarna hemma, ajaj…
Sättande under gång – Lindha klickar när hon har rumpan i backen då dt kan vara lite segt sista biten. Ok.
Rutan – hon såg inte rutan på full avstånd (det var skyming/mörkt ute) men på nära håll gick det bra.
Fotgående – helt ok
Fjärrdirigering – bra, dock inte helt enligt treans regler då det är under inlärning
Inkallning med ställande – hon stannade! Mucho, mucho belöning så fort jag hämtat mig från chocken!
Hopp apport på lågt hinder – bra men tempot sjönk på vägen in.
Metallapportering – minns ej, antingen gjorde vi den inte alls eller så gick den ok…


Snackade någon timme till och sedan skildes vi åt vid 21-tiden! Så mycket för den tidiga kvällen, men det var otroligt trevligt och givande.   

Av Anna Östervall - 14 april 2011 21:27

Söndagen var Faqueras dag. Jag åkte och lämnade Jennifer hos mina föräldrar och fortsatte sedan till klubben för en morgonpromenad innan kursstart. Tränade även lite fjärrdirigering då jag funderade på att ta det momentet men då det fungerat bra de senaste gångerna och även vårt ”akillesskifte” stå-sitt fungerade nu så tror jag att vi är på rätt väg och då valde jag att fokusera på andra moment.


Pass ett startade jag med lite fotgående som uppvärmning inför stegförflyttningar vilket var det jag ville träna. Vi fick beröm för positionen vilket var kul!
Stegförflyttningar höger: Problemet är att hon emellanåt dels glider ut med rumpan och emellanåt ”tränger”. Mitt sätt att gå (korsar vänsterbenet över höger) är inte bra då det drar henne framåt, i och med första rörelsen är samma rörelse som när jag startar rakt fram, och hon hamnar då i fel position. Tar jag istället ett steg åt höger med höger fot, korsar sedan med vänster ben bakom höger (litet steg!) och sen ett kliv med höger fot igen så får hon bättre position.
Stegförflyttningar vänster: Är egentligen rätt bra frånsett att jag har svårt att hålla linjen, ville dock få dem ”översedda”. Kan gå som jag gör men jag måste ta lika stora steg! Det ena får inte vara mindre än det andra! Måste även tänka på att hålla rak linje då jag lätt glider framåt… Träna gärna med markeringar på marken för att få den raka linjen.
Stegförflyttningar bakåt: Problemet är att hon backar sittandes på rumpan. Lillemor tyckte jag skulle lära in ett ”backa”-kommando och byt så att jag säger ”backa” istället för ”fot” här.


Pass två fortsatte jag med vittringsapportering. Vi kom överens om att köra en tävlingsmässig så att vi kunde utgå ifrån det. Vi har haft massa strul med vittringen men inte tränat den sen i juni förra året, ett tag innan hon åkte till Annika för valpning. Faquera sprang ut, tog fel pinne - fick vittringen från rätt pinne i näsan, spottade ut den som var fel, satte på näsan letade upp rätt pinne och kom in med den! Jag blev lycklig! Visst, hon tog fel pinne först, men hon kopplade på hjärna och näsa och tänkte!! Gjorde då ingen mer då risken är att hon stänger av hjärnan och på med apporteringslusten och det blir fel.
Vi gick då över och tittade på inkallning med ställande. Lillemor tycker jag ska blanda raka inkallningar med inkallningar med ställande. Hon tyckte även att jag skulle köra tävlingslånga inkallningar men kommendera ”stanna” nära mig med kraftiga kroppshjälper (ta steg fram och slå ut med armarna). För att ibland testa av så att det fungerar utan hjälper och på fullt avstånd.


Tredje och sista passet började vi återigen med en tävlingsmässig vittringsapportering och bortsett från att hon vände den i munnen en gång på vägen in så var den 10-mässig! Gjorde ingen mer. Vad gällde vidare träning av momentet fick jag råden att köra en tävlingsmässig vittringsapportering om dagen där jag bara värmde upp lite kort med något lugnt moment innan för att sedan göra en vittring. När jag gjort detta under 14 dagar (och det fungerat bra) var det dags att gå vidare genom att köra ett tempomoment, till exempel inkallning innan för att direkt därefter köra vittringen. När detta fungerar kör jag apportering innan (som det är på tävling) för att därefter köra en vittring. Jag kände mig nöjd men hade 8 minuter av min tid kvar så då fortsatte vi med att gå igenom Lillemors tänk vad gäller apporteringsdirigering samt det inledande konskicket. Vi testade även den första inledande dirigeringsövningen.
Vad gäller själva apporteringen så har Lillemor alla tre apporterna ute jämt, en del utesluter mittenapporten på träning men det gör inte hon då hon tycker att det kan dra upp intresset på mittenapporten på tävling just för att hunden inte är van vid att den är där. Genom att den alltid finns med men aldrig får apporteras blir den enligt henne ointressant. Hon har alltid med konen, även under de första inledande övningarna. Då placerar hon hunden där hon vill ha den så att hunden får rätt bild av hur det ser ut till sedan när vi lärt in konskicket, kedjning. Hon vill ha hunden mitt emot sig ca en ½-1 meter bakom konen. Till att börja med lär hon hunden att gå parallellt med sig åt höger och vänster, därefter lär hon hunden att först gå åt den håll hon vill för att sedan vika av bakåt mot den apport hon vill Hon vill alltså inte att det ska se ut som om hunden springer i en böj utan mer som en halv rektangel. Sen var tiden ute för Faquera.


Vi tränade lite själva också och då körde jag bruksstegen, jag har inga planer på att tävla högre med Faran men jag kör den dels för att få lite omväxling och hon tycker den är rolig och dels för att jag tror det är bra träning för kopplingen mellan hjärna och tassar. För hennes del är nog den kopplingen bra att träna emellanåt. Tränade även lite hopp-apport och metallapportering, lite fjärrdiriering och fotgående/stegförflyttningar/vändningar.


Efter kursen körde jag lite skydd med bitkudden med Axxa men jag var trött och hon var übervarvad efter att ha varit på klubben utan att få träna en hel dag så det gick inte så där strålande direkt även om det inte var katastrofalt heller.


Vi fick även lite ”allmänna tävlingstips och -råd” av Lillemor och Kjell men de delger jag kanske en annan dag, nu har jag lite annat att göra. Jag är SUPERNÖJD med kursen och får ni tillfälle att gå kurs för Edströms tycker jag ni ska hoppa på det direkt!! Själv hoppas jag på en uppföljning...

Av Anna Östervall - 12 april 2011 21:38

För att få delta på kursen krävdes 1:a pris i klass 1 alternativt uppflytt ur appellen, mycket bra med en lägsta nivå. Med på kursen var allt från vi i de lägsta klasserna till Sofia Edlind med Tia som kom 2:a på NM!


Upplägget var som sådant att vi började med fika i klubbstugan och en presentation av varje ekipage. Jag berättade vad jag gjort med tjejerna samt att min akilleshäl är att jag fastnar i detaljträning och inte ”får till/inte tränar” momentet som helhet och därmed heller aldrig känner mig tävlingsklar. Sedan gick vi ut och alla fick börja med varsitt pass fritt följ då Lillemor ville se momentet för att få en uppfattning om hur samarbete etc. fungerade mellan hund och förare. Fria följet var tävlingsmässigt med kommendering och inga belöningar eller beröm tilläts. Sedan ställdes äggklockan och varje ekipage fick 10 minuter var som på ett rullande schema. Lillemor jobbade hela tiden med ekipaget på plan och vi andra fick välja om vi ville träna själva eller titta på. Oavsett vad man valde fanns Kjell att tillgå dels som extra ögon till ekipaget på plan och dels som frågeplank för övriga.  Ett mycket bra upplägg!  Jag tränade med Axxa på lördagen och med Faquera på söndagen, vilket kändes väldigt bra.


 


Axxa
Första passet
bestod som sagt av fritt följ à la klass 1, vilket passade mig rätt bra då det var ett av de moment jag ville gå igenom under helgen.
Lillemor: Helheten är mycket bra men ej vänster om halt och vänster om marsch. Hon har bra position men glider fram innan vänstersvängar och det gör även att vänster om marsch och vänster om halt blir sämre. Sofia kommenterade att hon även får blicksläpp innan just vänstersvängarna, annars var där inga.


 


Andra passet valde jag att gå vidare med fria följet och då fokusera på just vänster om marsch och vänster om halt. Lillemor höll sig oftast bakom oss, Kjell framför och de andra kursarna på ena långsidan så man vart "ganska" skärskådad - mycket bra!
Vänsterhalter: Får inte ta jätteklivet till vänster som jag gör då det är som ett dk (precis som om man gör vänster om tar ett steg framåt och sedan gör halt), dessutom stjälper det Axxa… Därför tränade vi mycket på hur jag sätter fötterna, både med och utan Axxa. Kortare steg! När jag tar kortare kliv har jag dock lätt för att ”köra med ”vänster axel (vilket jag inte gör när jag tar långa kliv…) - ajaj! Jag gör rätt med vänsterfoten men glid inte ut med högern utan placera den vid den vänstra, då blir det bra.
Vänster-om-marsch: Korsar benet och ”går konstigt” – så som jag går så kan hon inte göra en snygg vändning utan hon går in i mig! Hon tränger alltså inte i svängen, men har inte en chans att göra rätt! Sjysst matte! Eller inte… Alltså, jag ska gå som jag gör med vänster ben men ta kort kliv med högern och de två (?) stegen i halten ska vara korta, gå se på igen. Gav mycket bra resultat!!
Lillemor: Mycket trevlig schäfer!!  Inte alls så stirriga som de brukar vara. J
Kjell: Det ser mycket bra ut! Bara de små detaljerna kvar. Vilket är lite ironiskt då jag i stort sett bara tränar detaljer… Men det är väl så att detaljerna för sig fungerar men inte när jag sätter ihop dem till en helhet.


 


Tredje passet valde jag apportering och läggande under gång. Vi började med apportering där vi helt enkelt körde en tävlingsmässig så att de fick se hur det ser ut. Det vart en hel apportering men det var inte många rätt. ;)Det börjar redan i kastet då Axxa i sin hjärna redan där är inne i gripandefasen. Detta ser man genom att när jag kastar ”griper” hon i luften, detta har vi jobbat mycket med för att få bort och vi har kommit långt men inte hela vägen fram. För att få bort det sista ”luftgripandet” behöver jag bara låtsaskasta tills munnen är stängd och då kastar jag på riktigt. Förhoppningsvis kommer hon hålla munnen stängd tidigare och tidigare för att få apportera.  Farten ut var bra och även farten in. Gripandet var inte bra första gången (hon är ju inte van vid att få springa och hämta så hon blev ”lite het”) men resterande blev bra. Vi hade tugg på vägen in och i ingången. Lillemor tyckte jag ska lära henne hålla ”fast” och säga ”fast” när hon är på väg in för att sedan bryta och belöna/berömma i ingången innan hon gjort den klart. Ganska snart ska jag göra om ovan men istället för att bryta i ingången ska jag upprepa ”fast” istället och låta henne göra hela ingången. Gripandet brydde vi oss inte om då hon normalt inte har problem med dessa. Känns väldigt skönt att kunna gå vidare och träna hela apporteringar!



Läggande under gång: Hon har mycket snabba lägganden! Jag behöver inte bry mig om att hon ”slår” med tassarna på vägen ner då läggandet är så snabbt. Däremot hoppade hon ut i sidled när hon lade sig och det får hon inte göra. Engångsföreteelse eller vana? Jag tror inte att hon brukar göra det, men det är något jag måste vara observant på.




Det var vad jag och Axxa hann med under dagen. Tyvärr hann vi bara få totalt 30 minuter per dag… Men det var å andra sidan otroligt givande 30 minuter! Dessutom kunde vi ju träna själva samt se, lyssna och ställa frågor. Utöver ovanstående ställde jag, givetvis, även en massa frågor om regler och hur domarna dömer vilket bara det är mycket värt!


Stort TACK till Christoffer Frances för de finfina bilderna!!


Faqueras fortsättning följer…

Av Anna Östervall - 9 april 2011 20:56

Har gått första dagen av två på tävlingslydnadskursen för Lillemor och Kjell Edström och vilken boost det varit! Stolt, som både ägare och uppfödare, blev jag när Lillemor säger "Det är en MYCKET trevlig schäfer du har!!" Inte alls stirrig som de brukar vara".    Stolt som ägare och tränare blev jag när jag fick beröm för hennes BRA position och när Kjell säger "det ser mycket bra ut! Bara de små detaljerna kvar".


  


Har fått bra tips så att vi kan fila på de små detaljerna också, jag inser att vi faktiskt är klara för både ettan och tvåan snart!
Slut på skrytet för idag.   

Av Anna Östervall - 8 april 2011 15:13

Började med Axxa
Inkallning med "ja" och därefter inkallning med ställande. Första med "ja" gick inte, det var ett tag sen och jag var på ca 30 meter. Andra minskade jag avståndet till 20 meter plus att vi gjort en tidigare och denna gick kanon. Körde sedan ett par inkallning med ställande och det var bra fart in, bra stopp och bra stadga efter stoppen! Supernöjd!
Körde några ställande under gång som även de gick jättebra! Hon höll ihop jättebra och hade helt rätt attityd och känsla trots att vi kört fartmoment med bollbelöningar precis innan!
Fortsatte med fotgående där hon höll ihop jättebra med finfina halter, bra svängar och bra stegförflyttningar. Korta rakor håller hon ögonkontakt men längre sträckor släpper hon samt att hon släpper mer och mer ju tröttare hon blir.
Tränade apportering också, det var läääänge sen! Första kastade jag apporten och gav henne bollen hos mig istället för att skicka, nästa kastade jag och hon fick köra en hel apportering, tredje apportering utan ingång. Därefter körde jag några med apporten bakom henne. Alla gick bra men eftersom jag fokuserat så mycket på att få bort lufthugg och skall vid kastet har jag nu fått in liiite tveksamheter "får jag verkligen gå när du säger apport" samt lite långsamt tempo på vägen in. Får balansera momentet med så kommer det nog blir bra.
Körde även ett par läggande under gång och de var ok men inte mer än så. Hon lägger sig snabbt men inte så som jag skulle vilja, kanske få återuppta själva liggträningen... Eller så tävlar jag någon gång och ser vad domaren tycker.


Fortsatte med Faran under tiden Axxa underhöll oss med sin skönsång i bilen...
Började med några apporteringar någon hel, några där jag avbröt med belöning på vägen in och några rena ingångs- och släppandeövningar. Överlag är jag nöjd men vi behöver träna mer. Fortsatte med inkallning med ställande, första bröt jag och visade stort missnöje då hon saktade ner men inte stannade. Sedan gick det mycket bättre även om hon har lite lång stoppsträcka, men vad 17 hon stannar på första kommandot! Har nog kommit på en bidragande orsak till att hon inte stannar helt... När hon är på väg att stanna börjar jag berömma och röra handen mot fickan för att ta fram bollen och då fortsätter hon emot mig istället för att genomföra stoppet. När jag väntar med att göra något tills hon står helt still, då stannade hon. Ska försöka vara noggrannare här. Därefter tränade jag lite fjärrdirigering med bollen bakom och ligg till stå, ligg till sitt och ligg till sitt fungerade bra på avstånd på upp till 10-15 meter, stå till sitt måste jag mängdträna på nära håll. Fortsatte med att träna lite fotgående med fokus på stegförflyttningar bakåt, vänster halter och vänstersvängar. Hon genar i vänstersvängar och jag undrar om det beror på dålig teknik eller stel rygg? Får träna vidare för om inte annat så mjukar ju rumpanin-övningarna upp ryggen. Så där slår jag två flugor i en smäll. Avslutade med några sättande under gång som jag tycker var helt okej.


KUUUUL att åka iväg och träna!!
Ser fram emot helgen då jag går lydnadskurs för Lillemor (SM-etta 2010 i lydnad) och Kjell (domare) Edström både lördag och söndag.

Av Anna Östervall - 8 april 2011 11:10

Ville hitta på något kul med Jennifer i lördags och åkte till Aquaria vattenmuseumet, något vi trodde hon skulle uppskatta och som jag velat åka till länge. Blev dock grymt besviken!! Dit åker vi inte igen… 


Nordiska miljön - det man ser på bilden var det som fanns... Bilden är lånad från aquaria.se


Ringde mina föräldrar och åkte dit på fika och middag istället och det gjorde både dem och Jennifer lyckliga. Väl hemma igen bar vi in Jennifer från bilen och hon somnade om direkt så det var bara att gå ut direkt och köra ett kort lydnadspass på parkeringen/vägen utanför, började med:


Faran
Fjärrdirigering
med planka framför:
Ligg till stå & sitt till stå & sitt till ligg fungerade upp till 10 meter, blickstilla med bakbenen
Stå till ligg provade jag på max 3-5 meter och då var hon blickstilla.
stå till sitt, då flyttar hon fram så det får jag plocka ut och träna för sig.
Inkallning med ställande: blandade resultat, men med lite mer övning kanske vi kan få det att fungera
Fotgående: bra ingångar och vändningar på stället, stegförflyttningar till höger och vänster är ok men bakåt behöver vi träna mer på.


Axxa, hade bra aktivitetsnivå under hela passet!
Ställande under gång
: Kanon! Bra ställanden och stadga efteråt, tränade min ingång till hennes sida för sig och det gick bra men känns inte lika stadigt som resterande.
Inkallning med ”ja” (exteriörbelöningskommandog) – kanon!
Inkallning med ställande – kanon!!  Tror dock att hon visste att belöningen låg bakom…
Fotgående: Tränade vändningar och halter med korta raktsträckor och är jättenöjd.
Fjärrdirigering: Testade lite fjärr och stå till ligg är jättebra men jag måste träna på ligg till stå för det förstår hon inte… Tvåans fjärr fungerar bra.

 

Träning söndag em i regnet, grymt dåligt träningspass... Tänkte väl inte riktigt rätt heller, kanske inte så smart att börja med skyddsövningar för att lite senare ta ut henne och köra inkallning med ställande på exakt samma plats. Dessutom var det första gången vi körde det i skogen så... Under inlärning kan man ju underlätta lite för hunden kanske?
Axxa – skydd med bitkudden
Inkallning med ställande
Faran; Inkallning med obefintligt ställande samt bra fjärr

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards