rackartyg

Alla inlägg den 18 april 2011

Av Anna Östervall - 18 april 2011 20:17

Axxa Lydnad
Rutan
: Känner att vi kört fast lite här och jag vet inte hur jag vill göra så jag bad Frida om råd. Hon tyckte att jag ska köra dels på nyfikenhet, men att jag då ska gå ut till rutan 90 % av gångerna och skicka utan hjälp 10% av gångerna. Hon tyckte även att jag när jag skickat så ska hon hamna rätt på en gång, gör hon inte det ska jag antingen kalla in henne och göra om eller om hon stannar för tidigt så ”motar” jag in henne i rutan. Hon får inte söka sig in själv då risken är att det blir inlärt att ”spring ut ungefär till rutan och virra runt lite sen får du belöning”. Jag vill inte ha virr utan 190 rakt in. Har känt lite så men varit lite tveksam till hur jag ska göra.  Funderar dock på att skita i nyfikenheten och istället köra med boll eller target. Vi får se.

Ställande under gång: I detta moment har hon enorm förväntan på externbelöning fast jag inte tränat med det… Min fundering var om jag kanske ska sluta slänga bollen bakom henne som belöning (efter att hon stannat). Enligt Frida var momentet 10-mässigt med en tvärnit och bra stadga efter. Hon tyckte därför behöver att jag inte behöver belöna själva ställandet så mycket som jag gör utan att jag ska variera belöningen mer.

Stadga: Eftersom hon inte hade någon stadga alls i onsdagskväll så tog jag upp detta med Frida idag. Grejen var bara att idag var stadgan där igen! Tränade inte den specifikt utan vi såg stadgan både i rutan och i ställande under gång. Ett tips var att ställa henne fysiskt först (alt. med kommando, men inte som moment utan bara att få henne i stående ställning) och först repetera stadgan för att därefter träna ställande under gång som en liten reminder. Men visst behöver jag träna mer ren stadgeträning också, det har jag nog missat lite på slutet.

Kryp: Ville titta lite på krypet då jag tycker ena armbågen åkt upp lite. Frida tyckte dock att hon har jättebra teknik, inga höga rumpor eller armbågar. Däremot lite för långt fram och lite högervriden så jag ska inte bara krypa rakt fram utan träna vänstersvängar.  Där ska hon lära sig att när min högerfot kommer mot hennes högertass ska hon vinkla. Hon gjorde några jättefina vinklar, med hjälp, så bara jag gör rätt har hon inga som helst problem med den rörelsen.

Budföring: Avslutade Axxas lydnadspass med en ca 50 meter lång budföring, hos Frida fick hon en godis, hos mig en godis och sedan skickade jag tillbaka till Frida och då fick hon bollen. Jättebra!

Faquera lydnad
Inkallning med ställande:
Pratade lite om Lillemors tanke, att ställa på nära håll med hjälper och ibland på ½ sträckan utan hjälper? Pratade även om de tips jag fick av Frida förra gången, då jag inte tyckte det fungerat så bra… Det visade sig dock att jag missuppfattat henne lite och det var förmodligen det som ställt till det. Nu körde vi med boll bakom, då det alltid fungerar. Först lade jag ut bollen så hon såg – inga problem. Sedan lade Frida ut bollen utan att Faran såg och så när jag sa ”varsågod” . Eftersom Faran inte trodde att det låg någon bakom henne sprang vi tillsammans till bollen så att jag kunde övertyga henne om att den låg där. Körde så en gång till. Här är Fridas tänk som Emma W:s, väldigt kortfattat innebär det att man har ett ord som betyder att bollen ligger bakom. Detta ord säger man sedan på tävling inför momentet, skillnaden är att då ligger ingen boll där. Eftersom Faran har nio års visdom och en hel del erfarenhet av detta moment så kommer jag köra lite blandad kompott här.

Fjärrdirigering: Tränade inte momentet utan pratade bara lite om det. De flesta rörelserna fungerar bra utom stå till sitt, där sätter hon sig framåt och bakåt på en gång vilket gör att hon hamnar lite framåt. Jag har då kört hela fjärren på längre avstånd men inför stå till sitt gått närmare henne för att sedan backa ut igen. Det känns dock inte helt rätt då jag kommer stå helt stilla på ett avstånd på tävling. Dessutom kan jag tänka mig att Faran lär sig att stå till sitt ska man göra nära matte och om jag då inte rör mig mot henne på tävlingen kan jag tänka mig att hon går till mig och sätter sig istället. Frida tyckte att jag ska köra hela fjärren och förlänga avståndet till fullt avstånd, men plocka ut stå till sitt och inte köra det i momentet. Stå till sitt ska jag träna för sig och mata, mata, mata på nära håll. När rörelsen fungerar flyttar jag successivt ut det på avstånd och när jag är ikapp avståndet jag har på resterande rörelser stopar jag in rörelsen i momentet. Tävlar jag innan jag kommit upp i fullt avstånd på rörelsen så chansar jag. Förhoppningsvis har hon då sånt bakåttänk i momentet att även denna rörelse blir rätt.

Pratade även lite om vittringen och fick lite tips där. Hade även tänkt börja titta lite på eliten men det hann vi inte med…

Nu hade Axxa fått vila, eller ska jag säga skälla sig i form så in med Faran i bilen och ut med Axxa på plan igen för nu var det dags för…

Axxa skydd
Pratade en hel del då jag hade lite funderingar. Jag vill ha liggande, tysta ärmbevakningar då hon fokuserar mycket bättre då, efter släppande får hon dock skälla men ska ligga.
Fråga: Liggande anskällningar pga. liggande bevakningar?
Svar: Behöver inte vara konsekvent att alltid ha henne liggande.
Fråga: Hur träna bevakningar på mig själv?
Svar: Lägg ner henne och lämna henne ”ofigg-aktigt” och ställ dig sen i ”figurantposition”, på så sätt börjar inte bevakningen när jag lämnar henne utan den börjar först när jag ställt mig i position.
Fråga: Hon har fått sämre stötar. Förut fick hon alltid smälla i för fullt, inte längre… Nu låter vi henne få in halvträffar och duttar dels för att spara på henne fysiskt och dels för att öka frustrationen lite. Kan det påverka eller påverkas det av att hennes känsla börjar förändras, eller?
Svar: Det kan vara så att jag bromsar henne för tidigt när vi kör duttar och halvträffar. Bromsar jag henne för tidigt når hon inte hela vägen och då kan det bli så att hon sträcker ut tassar etc. för att försöka nå figgen samt att hon söker sig längre ner. Låt henne hellre få in en fullträff än en helmiss när jag bromsar upp henne.

Vi tränade även lite korg och Jonas drog upp henne lite och ramlade omkull när hon stötte etcetera och hon fick till ett par kanonstötar! Ska växla mer och inte bara köra lydnad och kontroll med korgen på utan variera detta med att köra lite som ovan. Från att ha haft henne ostyrig har jag nu fått till lydnaden och nu måste vi hitta balansen på den berömda vågskålen igen.

Två timmar går fort så ny var det dags att åka hem igen. Mötte upp Robban och Jennifer och åkte till skogen där vi hade picknick, inköpt på grillen, till middag. Jennifer sa: ”jag tycker det är jätteroligt att springa och leka med hundarna i skogen!!”. Underbart! Alla har lika härligt när vi är i skogen.

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards