rackartyg

Alla inlägg den 22 januari 2010

Av Anna Östervall - 22 januari 2010 21:50

På onsdagskvällen packade jag träningsväskan för på torsdagen åkte Annika förbi hemma hos oss och hämtade upp tjejerna, mina kläder och träningsprylarna. Sedan åkte hon vidare och hämtade upp mig (iklädd kjol!) vid centrum för vidare färd till lydnadsplanen. Först körde vi budföring med alla hundarna och sedan tränade vi var för sig för att hinna träna och ändå komma hem i hyfsad tid.


Axxa

Axxa var oerhört het hela passet, även om hon såklart vart lite mer ”balanserad” i slutet. Tror att det kommer bli bättre av sig självt när jag fått in bättre rutiner och vi kan motionera och träna mer. Hoppas det i vart fall…


Budföring – ca 75 meter. Kör på enligt planen, men idag utökade vi avståndet, körde i lössnö samt lade till att hon skulle springa tillbaka till Annika ytterligare en gång innan hon fick lek och kamp hos Annika – mycket konstigt tyckte Axxa… Gick mycket bra!


Testade av några moment vi inte tränat på länge:

Inkallning – testade av raka inkallningen och det gick kanon! Höll i byxsömmen med handen för att hon inte ska kunna nosdutta i ingången. Tror det kommer fungera. Gick bättre och bättre för varje repetition.


Hopp-sitt – Bra! Frånsett att hon vänder för tidigt, nästan över hindret. Blev bättre efter några repetitioner, men måste nog träna på själva avståndet lite grann.


Skall – har inte testat skall på närmare ett halvår skulle jag tro… Märkte att om jag står framför henne så vill hon backa bak och lägga sig ner (anskällningar) och är oerhört rörlig, men står jag bredvid henne gick det mycket bättre. Hon lyfter ena tassen när hon skäller, men sitter relativt stadigt. Har en ganska bra serie som givetvis måste tränas på, men tyst-kommandot har hon helt glömt! Tänkte testa att köra klickern (a la Noomi), men hon hörde den inte ens så det var ingen idé, synd för det verkade vara en bra väg till stadiga tasssar.


Sedan körde vi vidare med kryp, men jösses… Hon som vanligtvis är rätt balanserad i kryp-träningen, det var hon inte idag! Het och hög och snabb, näe, jag avbröt faktiskt och känner att vi ska nog träna lite mer inne hemma innan jag tar ut det på plan igen. Tränade däremot lite stadga i liggandet.


Apportering – Satte henne ner med apporten i munnen och tränade ingångar på varierande avstånd, gick rätt bra. Lade även ut apporten några meter framför henne och backade själv bak 10-20 meter och även det gick bra. Tränade ingen stadga i kast idag.


Fot – testade lite fotgående också. Körde bland annat lite Emma-övningar vänstersnurr på stället som efter några repetitioner övergick till ett riktigt snyggt fotgående bakåt!


Faran

Faran, Faran… Hon verkar bara bli yngre och hetare på lydnadsplan för varje gång… Var en del ljud och okoncentration idag, med…


Budföring – ca 75 meter i lössnö. Kör på enligt planen, även hon skulle springa tillbaka till Annika ytterligare en gång innan hon fick lek och kamp hos Annika. Gick i mycket bra!


Testade av:

Apportering – Gick bra. Vill ha mer tempo, men hon hade bättre ingång än hon brukar ha och mindre rullningar (som jag kunde korrigera lite på ett bra sätt).
Hopp-apport – höll apporten slarvigt emellanåt (bröt och gjorde om), annars som ovan.

Hopp-sitt – bra, men även hon vände lite väl tidigt över hindret.


Sedan tränade vi:

Kryp – hon var supertaggad och okoncentrerad. Efter ett tag bestämde jag mig för att lägga ner projektet. Efteråt insåg jag att samtidigt som vi körde kryp körde Annika och Diesel rutan bara några meter ifrån oss! Faran är ju galen i rutan och tappar koncentrationen så fort den är i närheten, inte konstigt att det inte gick… Kan lägga på det som störning längre fram, men det var för stor störning för det stadiet vi är på nu.


Fot – gick rätt okej. Klickade när hon var tyst vid min kommendering samt start – insåg dock att jag lyckades klicka in att hon slickade sig runt munnen samtidigt… Tränade sitt vid sidan med kontakt och starter. Hade kampisen som externbelöning, ledde till rakare fotgående och halter, men mer okoncentration och ljud.


Avslutade med inkallning med ställande. Stadga – lämnade henne ca 40-50 meter och hon stod som gjuten. Stoppet – Lade henne och lämnade henne ca 10-15 meter, kallade in och kommenderade stanna och gjorde kroppshjälpsamtidigt efter ca halva sträckan. Upprepade två gånger. Tredje gången lämnade jag henne ca 7 meter, kallade in och kommenderade stanna men gjorde ingen kroppshjälp och hon stannade! Stort framsteg! Huge!


Oj, insåg plötsligt hur mycket jag hann med att träna på ca 1,5 timme!

Till nästa gång:

Ska träna inomhus och kanske utomhus hemma: kryp och fotgående, ingångar med och utan apporten.

Jag var inte tillräckligt lugn, disciplinerad och fokuserad idag. Ska försöka bättre mig nästa gång.
Ska utöka avstånd och antal springsträckor i budföringen successivt.

Av Anna Östervall - 22 januari 2010 20:30

... har jag åkt lite skidor med/efter hundarna. Första gången åkte vi på bilvägarna (det plogas och sandas rätt dåligt) häromkring vilket gick lite si och så. Hundarna verkade mest tro att vi var ute på någon slags ”linpromenad” eller nåt… De andra gångerna har jag åkt på Sågsjön som ligger ca 300 meter från vårt hus. Ett varv är ca 3,3 km så det är ganska lagom just nu då jag inte är någon höjdare på skidor. Tjejerna fattade poängen mycket bättre på sjön och det vart bättre flyt i åkningen och lite mer drag i linan. På lördag ska vi ut igen.


Förra fredagen tillbringade tjejerna hemma hos Diesel och Annika. Annika var sjuk och Diesel uttråkad så Robban lämnade dem där på morgonen och hämtade dem på eftermiddagen. Axxa tyckte det var jättejobbigt när husse åkte iväg, men efter lite mys och godismutor vart det bättre.    De ömsom lekte på tomten och ömsom vilade ihop inomhus – hade två utslagna tjejer på kvällen! I tisdags kom Annika och hämtade upp oss för en promenad i Orminge. Vi ska försöka ses och promenera ihop en kväll i veckan på lite olika ställen, efter Jennifers läggningstid. Tjejerna går för det mesta rätt bra i kopplen numera, men när vi gick med A&D och mattarna hade massa att prata om och det var massor av nya lukter etc. så var det svårt att sköta sig… Nästa gång ska vi fokusera mer på hundarna i början av promenaden (de ska gå vid sidan i ”vardagsfot”) så att de kan sköta sig även när vi går ihop. Otroligt trevligt att äntligen ha lite sällskap på promenaden igen, har inte haft det sen vi flyttade… Träffade på en stöddig sheltie med bihang som inte skötte sig och bäst av allt var att både jag och Axxa var lugna i hundmötet.    Den stannade max någon dm ifrån oss. Första gången på länge som jag inte blir arg eller ens det minsta upprörd för en usel hundhållning! Kanske beroende på att Axxa blivit så mycket bättre. Kändes vart fall störtskönt!


Träning har det inte blivit så mycket av… Faktiskt bara i torsdags kväll… Det är mycket nu med nytt jobb och nya rutiner… Jennifer blir extremt mammig, jag är supertrött och hundträning är hett efterlängtat, men lågt prioriterat för tillfället.

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards