rackartyg

Alla inlägg den 10 januari 2010

Av Anna Östervall - 10 januari 2010 20:37

Idag började vi med Axxa och hon var inte alls lika het och bångstyrig som förra gången! Däremot var jag inte helt på, jag har en viss uppvärmningssträcka. *smile* Även idag hade jag lagt upp en träningsplan och även infogat mig själv i den! Körde disciplin från det att jag öppnade burdörren tills att de fått belöningen efter sista momentet. Där fick de sedan gå lösa till bilen och grejja som de ville lite. Bestämde att vi ska variera vilken hund som startar enligt rullande schema.


Anna – tänk på:

Lugn, fokuserad, disciplin samt ordning och reda!


Axxa

Apportering
Idag testade vi lite nya tankar, tränade:

Stadga i sittandet – Ändrade om övningen lite från förra gången då vi båda kände att om jag kliver ur position för att dra i kopplet tappar vi momentet lite. Alltså körde vi överlämning av apporten, sitt kvar, kast och hela tiden drog Annika lite i kopplet till och från och jag belönade med kamp när Axxa gjorde rätt. Annika hämtade apporten och vi började om. Körde ett par repetitioner. Känner dock att med denna träning får vi bort rumplyft och luftbett men istället får jag frustration vilket leder till pip och skall – värre!
Så vi meckade om lite och körde istället:
Stadga på samma sätt som ovan, men när hon gör rätt blir belöningen att hon får apportera. WOW! Sa Axxa och flög fram i 190 när hon fick hämta apporten!! På väg in till mig klev jag ur position och började backa bakåt och lite i cirklar för att på så sätt plocka in att gå och svänga med apporten i munnen (fick lite rullande) och sedan får hon sätta sig framför mig (då kan jag träna sättanden med apporten i munnen men plocka bort ingången). Jag tar apporten och vi kampar med leksaken. Det gick strålande!
Däremellan körde vi ett par apporteringar där hon skulle sitta kvar och jag gick ut och lade ut apporten på ca 30 meter så hon fick kuta lite. Avslutade som ovan.


Ska köra mellanvarianten nästa gång också.


Kryp
Ville testa handduttarna ute då vi endast tränat dem inomhus. Hon kröp helt suveränt!! Superbra teknik, lugn och koncentrerad! Dock kröp hon redan innan jag höll fram handen så nu ska jag lägga på kommandot och få henne att inte krypa innan jag sagt kryp. Kommer dock använda handdutten lite tills kommandot är befäst.


Framförgående
Körde som förra gången, men en gång åt varje håll där jag gick tvärs över plan och lade ut saken på hyllan innan vi startade, sedan tre vändor till där jag körde på minnesbild. Första två gick superbra! Det trots ganska stor störning på andra vändan! Sista hade hon tappat lite ”minne”, men halvvägs över plan ungefär kom hon på det igen och gick super!


Budföring x 2
Precis som förra gången, men hon skulle göra ingång hos Annika. Därefter skulle hon sitta disciplinerat tills Annika tagit fram leksaken och sagt varsågod och då kampade de lite. Därefter tog Annika leksaken igen, tog in Axxa till sidan och skickade tillbaka till mig. Kräves ett dubbla kommandon, annars gick det super! Lite boll och kamp hos mig med och sedan gick vi tillbaka till Annika och de lekte lite innan vi började om från början igen. Kanon!


Faran
Idag var Faran het! Hoppade och studsade och pep, även i pauserna… Tror att det beror på flera faktorer; oregelbunden träning (understimulerad), hon var sista hund ut samt att jag dels börjat satsa mer på hennes träning och därmed blir den roligare och dels att jag ökat på belöningarna rätt kraftigt.


Fot
Gick inget vidare, mycket ljud och ploganden etc. Måste tänka till lite här så vi inte bakar in ljud i träningen… Ska definitivt inte börja med fotgåendet, framförallt inte när hon är sista hund ut!


Kryp
Som förra gången, men drog henne även rakt upp i kopplet så hon fick kämpa för att kunna vara låg i kroppen när hon kröp. Gick helt okej. Ska dock tänka mer på belöningsplaceringen samt att belöna oftare.


Inkallning med ställande – delade upp momentet i två delar
Stadga: Ställde henne, första gången lämnade jag henne ca 15 meter, andra ca 30 meter. Berömde och sa stanna om vartannat. Sprang emot henne, sa varsågod och slängde bollen bakom henne – super! Underbar stadga! Även jag skötte mig bra med belöningen.
Stanna: Lade henne och gick först 5 meter, andra gången 10 meter, kallade in, gjorde kroppshjälp och sa stanna samtidigt. Hon stannade jättebra! Sprang emot henne och slängde bollen bakom. Upprepade 2 gånger. Andra gången hade hon dåligt tempo så då bröt jag och gick tillbaka och satte ner henne startade om. Nu fick vi bättre tempo och vi kunde lägga på ett stanna och kroppshjälp.Sedan kortade jag av avståndet till ca 5 meter igen och denna tog jag bort kroppshjälpen och sade bara stanna och … hon stannade klockrent! Stort jubel utbröt! Polletten hade verkligen trillat ner från förra gången!


Budföring x 2
Precis som Axxa, men hon fick godis istället för kamplek för att kunna köra hela momentet utan avbrott för lek. Denna gång tjuvade hon från Annika till mig, men ett kraftigt nej från Annika och hon tvärvände och de gjorde om. Jättenöjd! Finfina ingångar hade hon också.


Med båda hundarna var jag noga med föremålshanteringen under hela passen. Lade in förbudsövningar etc. precis som förra gången. Fungerar suveränt! Faran har dock liiite svårt med släppandena, men istället för att montera ut leksaken trycker jag ner den i halsen (ja inte hela vägen alltså, men det blir tvärtom mot att montera ut den) det gör att hon vill spotta ut den. Om ett par gånger kommer hon nog börja släppa lite mer frivilligt. ;)


Annika hade med en pauspläd – placerar hundarna på den mellan momenten samt när vi bryter för att diskutera något. Tanken är att hundarna ska vara på pläden enligt bordsprincipen men de får själva välja om de ska sitta/stå/ligga. Det gör att man kan prata utan att behöva vara så fokuserad på hunden. Säger man till hunden att sitta/ligga när man pratar måste man ju hela tiden ha ett öga på hunden för att se att den inte lägger sig ner från sittandet, rör sig, nosar etc. Det slipper man här. Himla bra!! Dessutom blir det inte lika kallt för hundarna som att ligga i snön.


Efter träningen gick vi en promenad tillsammans och hundarna fick busa loss, härligt både för oss och hundarna! Underbart träningspass och det är verkligen härligt att vara så disciplinerade!



Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards