rackartyg

Alla inlägg den 4 mars 2011

Av Anna Östervall - 4 mars 2011 22:41

I tisdags var det dags för sista gången på Emma kursen, då gick vi igenom hopp-sitt-hopp och platsliggning. På någras begäran gick vi även igenom fortsättningen på inkallning med ställande samt att vi fick fråga om ett moment var vi ville ha lite extra hjälp med under tiden Emma gick runt och tittade när vi tränade individuellt, då valde jag rutan. Efter kursen stannade jag kvar för att få lite extra hjälp med ställande under gång, ett moment där vi antingen får tior eller nollor när vi tränar vilket gör mig förbryllad... Här kommer en mycket kort sammanfattning av det vi gick igenom.


Hopp-sitt-hopp
Emma använder sig inte av target, av samma anledning som att hon inte använder den till rutan och det är för att de kan vara svåra att jobba bort.  Om hon känner att hunden behöver få en extra hjälp kan hon använda sig av en target 1-2 gånger, inte mer. Hon lär hunden ett avstånd istället, förväntar sig hunden att få sin belöning på ett visst ställe varje gång kommer den vända sig om och fråga efter belöningen på korrekt avstånd om den inte kommer. När hunden vänder si g belönar man och efter någon gång kommenderar man sitt innan belöningen kommer. Hunden ska alltid, alltid, alltid hoppa tillbaka över hindret, inte springa runt tillbaka på tillbakavägen. Detta för att den ska lära sig att det finns bara en väg tillbaka och det är över hindret!


Platsliggning
Hunden ska ligga med förväntan, men inte för aktivt. En hund med passiv platsliggning kan lätt glömma bort vad den håller på med och börja klia sig, rulla runt, nosa på gräset eller till och med resa på sig och lulla iväg… Emma går aldrig fram och tillbaka för att belöna under momentet för så ser det inte ut! Hon tränar en plats på till exempel 3 sekunder, sen går hon tillbaka och belönar för att därefter träna något annat innan hon sen gör en kort platsliggningen igen. Successivt ökar hon avstånd och tid etc. Tänk på din egen attityd när du lämnar hunden och vid återgången! Klappar du hunden och ömkar innan du ska gå eller lämnar du hunden med tanken ”du är så j-a bra, det här fixar du!”?! Tänk på vad du överför till hunden!


Transportsträckor
Emma ser transportsträckorna mellan momenten som ”informationssträckor” där hon förbereder hunden för nästa moment.

Ställande under gång

Jag började med att visa när det alltid fungerar tiomässigt (boll bakom) och när det inte fungerar. Tilläggas ska att jag inte lärt in det med boll bakom och mycket sällan tränar så, jag har bara testat och inser att då kan hon momentet. Efter lite testande blev slutsatsen att det är hennes aktivitetsnivå som styr!
(För) hög aktivitet= ingen hjärna = 0
Lagom aktivitet = hjärna = 10
Vid två tillfällen kom hon på sig själv när hon satt sig ner och ställde sig upp! Som Lindha sa i söndags, hon tänker faktiskt och hon gillar att tänka!
En intressant iakttagelse av Emma var att när jag lägger bollen bakom henne och säger ”lämna” så går hon ner i aktivitet och lämnar bollen både mentalt och fysiskt. Stoppar jag bollen i fickan och säger ”lämna” så lämnar hon bollen mentalt även då och gå ner i aktivitet! Inget man ska använda i träningen för då kommer det inte fungera så värst länge men det var en intressant iakttagelse.
Slutsats:
Ta pauser!
Varva intensiva fartmoment med fokus och koncentration
Analysera inte för mycket! Har jag hört det förut?…
Testa! Gör hon fel - gör om – ingen big deal!
Låt Axxa tänka själv!


Då vi var i en lokal som har speglar i ena hörnet passade jag på att kolla lite på våra ingångar, vänster-, höger- och heltomhalter, vändningar på stället samt stegförflyttningarna åt alla håll. Det såg riktigt bra ut! Det jag måste träna på är stegförflyttningar åt vänster och då framförallt hur jag ska sätta mina fötter då jag glider snett framåt när jag går… Annars såg det riktigt bra ut! Måste med andra ord lägga krut på raksträckorna.


Extra roligt var att Emma berömde Axxas fina attityd till träningen! Hon berömde även hennes arbetsmoral! Roligt var även att jag fick mycket beröm både för Axxas sätt och utseende av en annan kursare! Hon berättade att hon haft bruksschäfer förut och frågade var Axxa kom ifrån. Jag svarade att hon var egenuppfödd men att hennes mamma var meriterad och av bra linjer, från Äventyrs. Jaha, Äventyrs sa hon, då förstår jag. J

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards