rackartyg

Direktlänk till inlägg 10 oktober 2011

Tjuvspår & lydnad

Av Anna Östervall - 10 oktober 2011 16:52

I söndags mötte jag upp Marie med Äventyrs LaTyra och blandisen Troya för spår på Bogesundslandet. Anledningen till rubriken är att Axxa har ju egentligen spårförbud i en vecka till, men... Jag kunde inte hålla mig! Tycker vi har varit duktiga med vila och rehab ändå så lite måste vi få fuska.   


Marie och Äventyrs LaTyra, 8 månader  

Började med att babbla massa innan vi letade oss ut till ett ställe där det gick att parkera två bilar bland alla svampplockares… Spåren lades ut och sedan vart det trevlig fika.

      Faran och Axxa under fikat...

Därefter följde jag med Marie och Tyra på deras spår och vilken spårhund! Wow, wow, wow!

          
Marie hängde med mig och Axxa, sen gick vi Troyas spår och avslutade dagen med Faqueras spår.


Axxa och jag på väg mot spåret; spårsele och nosgrimma - liiite motsägelsefullt men hon får ju fortfarande inte dra!  Jag försökte minimera draget i vart fall...

Axxa
Liggtid ca 1,5 timme, ca 150 meter, en mjukisråtta och en spårapport. 3 st 90-graders vinklar, en spets och en böj.  Mycket bra spårat! Bra koncentration och fokus, slog i alla vinklar utom spetsen om jag inte minns fel… Fin avlämning av apporter. Jättenöjd!


Hmmm, inte dra var det... Men det är ju sååå roligt att äntligen få spåra!!!
  
Hon har härligt intresse för spårpinnarna och, i mina ögon, underbara avlämningar
  
Vilket givetvis lönar sig!  

Faquera
Liggtid ca 2 timmar, ca 240 meter, två apporter och en skål med godis under (glad överraskning för Faran!). En spetsvinkel och 3-4 andra vinklar… Spåret gick i lätt terräng men eftersom jag lade de första 3 vinklarna otroligt tätt och intill ett berg så slog vinden hit och dit och nu i efterhand är det inte heeelt omöjligt att jag korsade mitt eget spår vid ett tillfälle… Jag hade i detta virrvarr även stannat för att plocka svamp på vissa ställen då det kryllade av stora trattisar! Ja, inte var det lätt inte men hon skötte det okej. Mitten gick bra och på slutet vart det strul igen. Kan bero på svampplockare eller på att marken var uppbökad av vildsvin, inte vet jag, men shit happens. Hon löste allt i vart fall.


Faran i sitt lätta, krångliga spår...
  
Givetvis utdelning för pinnarna även här, mumsfilibabba!  


Ca 2-3 liter svamp fick jag ihop utöver den liter jag gav Marie. All svampen plockades under tiden jag lade Farans spår, samt när jag gick med Maries i Troyas spår!

När vi skiljts åt åkte jag till Waxholms BK för att träna lite lydnad. Där rådde febril aktivitet inför morgondagens DM i agility men de var väldigt trevliga och tillmötesgående och så länge jag stod ut med deras fixande och skällande hundar var jag varmt välkommen att träna!  På grund av stöket valde jag dock att avstå från att träna med Axxa, för Faran var det bara bra störning.

Platsliggning x2, ca 5-10 sekunder med skål bakom stugan – mkt bra och började få in belöningstänk och rätt inställning till momentet. Problemet är dock inte när hon ligger själv utan med andra hundar, men det tåls att träna själv ändå.

Fritt följ och nu tänkte jag att jag skulle köra utan belöningar!!! När jag gjorde en vänsterhalt efter ca 30 meter tänkte jag att den var så bra att hon kan få en belöning men så kom jag att tänka på att ”nej just det, inga belöningar var det ju” och det var då det slog mig! Som en blixt från klar himmel! På denna 30-meters sträcka hade jag redan gett henne två godisar!!! Snacka om att jag har problem… Bröt fria följet och körde en ruta som jag ställt ut när hon inte såg. Jag skickade henne på 25-35 meter och det gick skiiitbra!!! Körde en tävlingsmässig men jag slängde in ett ”bra” när hon ställde sig i rutan och så gick jag hela alltet tillbaka till utgångspunkten men istället för att kalla in där så gick jag tillbaka till rutan och belönade och bröt där. Suuuupernöjd. Körde ingen mer ruta sen.

Körde en träapportering som var suverän frånsett lite tugg/rullande precis innan hon skulle lämna av.

Körde sedan fotgående utan belöningar och jag lyckades nästan!! Belönade ett par raksträckor, men inga halter. Jisses, vad hennes belöningsförväntan är tydlig…  Utan belöning höll hon motivation och fokus upp ändå men pipet försvann väääldigt fort. Jag körde på-stället-vänster-om-halt, där piper hon mest och då körde jag på stället vänster om halt tills hon var tyst, då sa jag "bra" och gick vidare. 3:e repetitionen var hon tyst!
Inkallning med ställande  och läggande gick mycket bra. Lång sträcka, ställde henne efter ca 10-15 meter, röstkommando och handtecken, hon stannade bra! Gick fram till henne och belönade, kallade in igen och hon hade bra fart igen. Lade henne ner med hjälp av röstkommando och handtecken och hon lade sig fort utan tvekan! Gick fram till henne och belönade och avbröt där. Ska nog köra det så ett tag och sedan plocka bort handtecknen igen.

Sen var jag nöjd och vi gick till bilen och åkte hem.
Stort tack för en underbar dag Marie, detta måste vi göra om snart igen!

  

 
 
Marie, Troya o Tyra

Marie, Troya o Tyra

10 oktober 2011 17:52

Ja, verkligen en toppendag! Duktiga hundar har vi!
Kul när man kommer på rätt träningstänk o minimerar belöningsförväntan-bra jobbat! Hm, måste nog skynda mej ut o träna lite-har ju bara 6v på mej...;)

Ha d bäst!

http://www.troyatyra.se

Anna Östervall

11 oktober 2011 07:58

Eller hur! :)
Tack!
Haha, ja snart är det dags!! Säg till när så kommer jag och stöttar och hejjar! ;)
Kramar

 
Annika, Diesel o Indy

Annika, Diesel o Indy

10 oktober 2011 18:34

Jäklar vilken bra träning!!! Ursäkta svordomen! Kanon!!

http://annikasvardag.bloggplatsen.se

Anna Östervall

11 oktober 2011 08:41

Ja, det kändes härligt bra! :)

 
Malin

Malin

11 oktober 2011 07:13

Haha.. inte dra var det ja :)
Men vilken lycklig hund som äntligen får spåra igen!
Haha.. hade du belönat två gånger på så kort tid & ändå gett dig själv "belöningsförbud"
Det var verkligen jätteroligt.. förlåt men haha ;)

Men, å andra sidan, nu har du uppmärksammat erat godismissbruk & kan fasa ut det, vilket ju givetvis kommer göra att Faran håller ut längre på tävlign oxå :I)

Kraam

http://ingo.info.se

Anna Östervall

11 oktober 2011 07:52

Mmm, inte dra... Men otroooligt lycklig! Både hundarna och matte! :D
Yes! Jag hade belönat två gånger på så kort tid när jag skulle köra belöningsfritt!
Ja, så här i efterhand tycker jag också att det är rätt kul. ;)
Förhoppningsvis kan jag slippa godismissbruket även med Axxa när det blir dags att sätta igång henne igen.
Kramar

 
carolin

carolin

13 oktober 2011 08:03

Härligt med spår.. Ni verkar ha haft det underbart!!
// Carro

http://www.gabbes-hundar.blogspot.com

Anna Östervall

13 oktober 2011 11:35

Ja tack - det hade vi! :D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Östervall - 22 mars 2013 23:06


Bloggplatsen har (troligtvis) gjort sitt, nu drar vi vidare mot nya "utmaningar". Hädanefter hittas vi på: http://rackartygsaxxa.com/ ...

Av Anna Östervall - 22 mars 2013 17:18

Ja, har spiralen väl börjat snurra i fel riktning så känns det ju ibland som att det bara fortsätter. Så är det här just nu. I söndags skulle Jennifer på kalas på andra sidan stan och hela familjen skulle, tack och lov(!), med. När vi ligger på motor...

Av Anna Östervall - 19 mars 2013 09:25

Ja, ibland blir det inte som man tänkt... Min plan för närmsta framtiden var att jobba måndag och tisdag denna vecka för att sedan ta ut semester fram till Lillis anländer. Jag tänkte även se mig själv som fullt frisk och inte gå vidare med utredning...

Av Anna Östervall - 18 mars 2013 08:26

Axxa som alltid varit först till ytterdörren och stått längst fram och tjutit när de ska åka till jobbet på morgnarna vill inte följa med längre. De morgnar tjejerna ska med Robban till jobbet ropar han på tjejerna och på andra ropet brukar Faran mas...

Av Anna Östervall - 16 mars 2013 12:40

Idag är det exakt 21 dagar kvar till beräknad förlossning! Jag har fått för mig att han kommer komma för tidigt, men jag är verkligen inte redo än. Vi får se hur det blir. :) Bilden nedan är från dagens skogstur med varmchoklad och Jennifers egenb...

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards