rackartyg

Alla inlägg den 4 augusti 2010

Av Anna Östervall - 4 augusti 2010 14:32

På kvällen kom mina föräldrar för att passa Jennifer då jag och Robban hade bokat en privatlektion för Emma Willblad. Robban & Birre jobbade vidare med akilleshälen - ingångarna. Jag och Axxa körde fotgående, skall och kryp i den ordningen.


Fotgående – ofokuserat! Jag körde tävlingsfot medan Axxa körde transporter med figge utan ärm på plan… Beror nog på tre olika saker: 
1. vi hade kört lite skydd (transportförberedande fot) några timmar innan
2. just nu tränar jag ju fot kring figgen och inte "regelmässiga" transporter
3. Hon är inte van vid att någon står på plan och pratar och kommenderar - de gånger vi gjort de på läääänge så har det varit figgen…


Nåja, hon ska kunna separera inte tu tal om det! Fick tala om för lilla damen vart skåpet ska stå ett par tre gånger och vips så kom min ulliga gulliga schäferflicka fram igen. Måste med andra ord träna på att någon står på plan och kommenderar oss under fotgående eller bara står där och pratar etc. så att hon inser att det kan stå folk på plan och prata utan att det är skydd på G. Så det centrala i fot-träningen blev att hon ska ha fokus på mig. Sedan tittade vi på halterna och fick lite tips vi ska träna på till alla tre. Blir så irriterad bara för att jag hela tiden tappar sånt vi har kunnat. Vi har haft grymma vänsterhalter, men ”plötsligt” sitter hon snett… Varför kan jag inte behålla sånt vi har bra så att vi hela tiden går framåt? Nä, här tar vi ett steg fram och två steg bak känns det som…


Skall

Här fick vi tänka om lite. Det jag tränat fungerar bra frånsett att hon först skäller på i 190 innan hon går ner och skäller ca 1,5 skall i sekunden – den kontinuitet jag vill ha. Hon kan inte skälla i 190 för då måste hon göra andhämtningspauser och då blir det ojämnt skall. Det blir ”snyggare” om hon skäller i en jämn kontinuitet hela tiden – från första till sista skallet. Eftersom hon alltid gör likadant riskerar vi att lära in momentet så. Bestämde oss för att träna lite operant istället, så nu får hon skälla utan kommando… Då lät det oftast bra från start – alltså är det redan felinlärt… Får se om jag antingen försöker använda mig av ”skall” längre fram eller om jag byter kommando… Nåja, hon fattade rätt fort att skäller hon i 190 lade jag handen på halsen och sa ”lugn”. Skällde hon som jag ville fick hon bollen. Ska köra så här ett tag nu.


Kryp

Ja, även här tränade vi nog på olika saker. Jag tränade på att hon skulle krypa på marken vid min sida – Axxa tränade på att krypa ur skinnet… Blandat med total ofokus då hon tittade på Robban och Birre alt. Frida och hennes BC som tränade lite längre bort. Gjorde som så att jag helt sonika gick ifrån henne och tränade kryp med min osynliga kompis! Jisses, Axxa blev olycklig – började till och med gråta! Jag lovar, hon vart ledsen/olycklig och grät verkligen.   Ropade att hon fick komma och vara med om hon ville, OM hon ville! Jisses, kom som ett skott och slängde sig ner på marken och ansträngde sig enormt för att göra rätt! Tappade fokus efter en liten stund igen, jag gick ifrån henne och hon grät… Tre gånger, sen hade jag en hund som kunnat gå genom eld för att få vara och träna kryp med matte! Därmed inte sagt att krypet vart kanon. Känns som helt rätt väg att gå i vart fall. Kul att vara på G i träningen.


I övrigt gäller samma sak på lydnadstäningen som i skyddet numera:
- tydligare gränser för vad som är okej och inte
- rätt sinnesstämning/aktivitetsnivå för att få jobba
- inte fartmoment först för att hon ska bli lite trött (vilket även varvar upp) utan börja med ex. fot eller kryp


Av Anna Östervall - 4 augusti 2010 11:04

Igår eftermiddag åkte jag iväg och skyddsade lite med Axxa igen. Tränade bara ärm idag med, började med 4-5 ärmbevakningar där jag satte henne framför figgen och backade bak lite. Växlade mellan att hon fick gå i ärmen redan från min sida utan att jag lämnade henne och blandade detta med att jag gick upp till 10 meter bakåt, då hon kan släppa fokuset från figgen när jag lämnar henne. Jag kan ju som vanligt inte hålla tyst utan klämde i med ett ”sitt” ett par gånger när jag lämnade henne… De gånger jag lämnade henne och var tyst höll hon bevakningen bra, de gånger då jag sade ”sitt” tappade hon fokus på figgen och tittade på mig ungefär som ”va, sa du nåt - jag hörde inte…”. Inte bra – jag måste lära mig att hålla truten! Bra fokus i övrigt.


Fotgående kring figuranten

Tränade ”förberedande” transporter genom att figgen stod med ärmen på plan och jag gick fot fram och tillbaka och runt omkring. Gick inte helt bra men mycket bättre än sist. Det hon har svårt för är att göra halter så att hon sitter med ryggen mot figgen samt att vända ifrån figgen. Samtidigt ingår ju inte det i något moment så det kanske vi ska hoppa över, i vart fall i detta skede. Stegförflyttningar åt höger hade hon också svårt för men även det kanske är lite överkurs, just nu. Men det tycker jag hon ska klara – bra positionsträning.    Tempoväxlingarna hängde hon med på rätt bra och även halterna gick bättre, det fungerar bra att hon måste anstränga sig för att vara i korrekt position. När hon gick bra blev gjorde vi halt med efterföljande ”revir” och bettvinst.


Tankar

Idag var vi mycket noggrannare med allt runt omkring, att ta det lugnt och vara tydliga. Ställde generellt högre krav på henne. Ska tänka på att för att hon ska få jobba ska hon vara i rätt sinnesstämning/arbetstemperatur och ha alla fötterna på jorden…  

Nästa gång ska vi inte börja med bevakningar eller annat utan börja med krav direkt från att jag tar ut henne ur bilen och på plan börjar vi med fotgående.

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards