rackartyg

Direktlänk till inlägg 8 januari 2011

Lydnads- och skyddsträning hos Sundbergs hundtjänst, 8 januari

Av Anna Östervall - 8 januari 2011 23:30


Igår kväll gick jag igenom vad jag ville träna hos Frida och skrev ner det i mitt lilla block. Imorse åt jag frukost med familjen och gav mig sedan av mot Enköping med tjejerna. Frida blev imponerad över min planering!   


Lydnad
Började med att prata lite platsliggning då jag känner att jag inte behövde träna det med instruktör, ville mest bara ha lite input hur Frida tänker kring platsliggningen, jämföra med Emmas tänk och sedan fundera på hur jag vill träna. Frida och jag hade lite lika tänk. Träna på promenaderna, träna inte med hundar du inte vet om de ligger eller ej utan plocka in störning av andra hundar som ägaren kallar in etc. Släng en boll plötsligt som hon inte får ta, vare sig om hon klarar störningen eller ej. Tränade mycket så med Faran men där var jag tvungen att träna med hundar jag visste skulle resa på sig (utan kommando) då hon låg kvar om hunden kallades in men inte om den sprang iväg utan tillåtelse… Jaja, Axxa är en annan hund.   Korrigera om hon vickar på rumpan alt. gör något annat hon inte får och belöna när hon ligger bra. Kan hon ligga utan att vicka etcetera i en minut så bryt efter 50 sekunder några gånger och öka sedan tiden successivt, ja det vanliga. Emma och Frida hade ganska lika tänk, de tänkte bara olika kring belöningen i stort sett.  Frida tyckte jag skulle gå tillbaka till henne och berömma/belöna lugnt. Emmas förslag var att jag skulle ha en skål med godis som jag placerade vid mina fötter där jag stod på platsliggningen, sedan skulle jag gå tillbaka och ”schäferdunka” henne lite och berömma lite ”taggat” och därefter säga ”varsågod” och hon fick springa och ta godiset . Både Frida och Emma hade flera tankar, Emma frågade mig hur jag ville ha Axxa på platsen aktiv/passiv/huvudet i backen eller ej etc. medan Frida utgick från Axxa som individ.


Fotgåendet
Här ville jag ha tips för hur jag ska träna när jag kommer till nya platser och när det är störningar runt oss då Axxa har väldligt lätt för att tappa fokus. Tips för att träna kontaktuthållighet är att jag ska sätta henne framför mig och låta störningen komma bakom henne, då blir det tydliga blicksläpp och det blir också mycket tydligare när jag snuvar henne på belöningen. Då är det även rena blickkontakten jag belönar/”korrigerar” och jag slipper blanda in fotgåendet, ren kontakt och störningsträning med andra ord. En mycket bra poäng tycker jag. Här ska jag även ha koll på hur länge hon kan sitta och hålla kontakten. Jag kan ju inte kräva att hon ska kunna gå fot med bibehållen kontakt längre stund än vad hon kan sitta med bibehållen kontakt!
När vi kör fot och hon släpper blicken ska jag antingen korrigera med röst och eventuellt putta till henne lite alternativt snuva henne på belöningen, det beror på vad som fungerar bäst för oss som ekipage. Går hon bra belönar jag.
Varvat med detta ska jag även ta in henne ”flying” vid sidan utan att kommendera fot och gå på framåt, går hon bra belönar jag, vid blicksläpp snuvar jag henne på leksaken. Här tränar jag bara rakor för, inga halter och svängar, att få in lite uthållighet. Fick en hel del tips till.


Kryp
Bra teknik! Ska berömma när hon tittar på mig. Hon kryper bäst när hon tittar på mig och inte tänker framåt. Får då bättre placering samt trycker ner armbågarna mer i marken, då blir även baken lägre automatiskt. Annars ska jag fortsätta träna som jag gör.



Skyddet
Nu kom Jonas ut och hjälpte till med figgandet, medan Frida instruerade och agerade ögon. Jag har så fullt upp med att tänka på vad jag ska göra och när att jag har svårt att samtidigt se vad Axxa gör, vad Jonas gör, hur hon reagerar på hans agerande samt helheten. Då är det bra med ett par extra ögon som dessutom tillhör en expert! Var kanon även då hon kunde säga till när Axxa gick i bra position i transporten och överfallen kunde ske.


Betträning – Axxa har haft riktigt bra fullbett, men jag tycker att de blivit lite sämre så jag ville lägga in lite betträning. Jonas och Frida tyckte jag var lite väl petig men jag vet ju vad hon gjort och hur det ser ut nu. Fick frågan om det skiljer på betten i början av passen mot slutet av passen/dagen och det har jag inte tänkt på – ska kolla filmerna. De menade på att det kan ha att göra att hon inte har rätt andningsteknik i betten, för att kunna bita och hålla i fullbeten måste en flåsig hund andas med näsan! Har jag aldrig tänkt på… Detta kan jag träna på för sig genom att få henne att ”bita sig fast i fullbett” i en bitkudde och sedan ge mig ut och cykla med henne! I början kan jag cykla och när hon börjar flåsa så hoppar jag av cykeln och går med henne ”fastsatt” i bitkudden. Senare kan jag cykla med henne när hon håller i bitkudden.

Jonas frågade även hur pass bitsäker hon är, om hon någon gång visat tendens att bita någon och hur hon gör om hon råkar bita mig till exempel i leken. Jag sa att hon har blivit riktigt trängd vid ett par tillfällen men inte ens då fanns det med på världskartan att bita, bara att försöka backa undan... Ang. hur hon beter sig om hon råkar bita mig i leken - det har jag ingen aning om! Faran vet jag hur hon är men jag har inget minne av att Axxa ens gjort det... Däremot vet jag hur mycket jag litar på henne när hon leker och kampar med Jennifer. Jonas tanke var att när hon känner att hon biter i armen genom ärmen så släpper hon efter lite så att hon bara sitter i ärmen! Kanske är det så att tidigare när vi tränade var hon så varvad att hon inte riktigt tänkte och då "flög hon bara i" nu är huvudet med hela tiden och då kanske hon även tänker här... Inte helt osannolikt.



Jag vill att hon ska ha ärmen ända in i mungipan,vet inte om detta är ett av hennes normala bett eller om det är ett av de sämre...


Anskällningar (inkl. backa) – När hon börjar skälla kan man gärna ”låtsas” rygga tillbaka lite och vända undan blicken lite – det taggar hon på och växer som 17. Kommendera ”revir”, hon jagar bort figgen i kopplets längd, anskällning, jagar iväg figgen, går in i anskällning etc. och lägger in bettvinst efter anskällningen emellanåt. Detta förbättrar flera delar i hennes anskällningar; skallet, fokuset, inbromsningarna, avståndet och efter några övningar började hon även sätta sig ner självmant allt tidigare.


”Dåliga” inhopp – hon hoppar bra men siktar mot kroppen, ska inte bry mig så mycket i det då det är en så liten detalj och hon både hoppar och biter bra. Risken är att man skapar något annat problem. Ska dock ha det med mig och kan eventuellt lägga in något litet pass då och då där man försöker få ut henne lite mer ifrån sig.


Transporter – gick super! Liiite pip i starterna men det var marginellt. Annars tyst, fokuserad och i bra position. Ska köra i kortkoppel då jag kan korrigera när hon går för långt fram. Fördelen är också att hon inte kan ”glida ut” lite för långt fram vilket jag har en tendens att låta henne göra i långkopplet. Här tar ju kopplet slut i så fall. Dessutom känns hon inte lika kopplad som hon är i ett vanligt koppel, övergången mellan koppel och lös går smidigare.


Släppanden (ok i tyskärm, ej i svenskärm). Träna i bitkudde (lättare för mig att hantera) till att börja med. Kör som släppandeövning med leksak. Kör lite ”förbud”, bita, kommendera loss när jag blir stilla i början, släpper hon blir det vinst antingen genom nytt bett eller genom att jag kastar kudden till henne. Släpper hon inte säger jag till henne och kör förbudsträning igen. Kan även lägga in lite backandeträning här ibland, men ska komma ihåg att det är släppanden (och inte backa) jag tränar och då är det också det som ska belönas.


Efter lite mindre än en timme lydnad och lite mer än en timme skydd, det vill säga nästan två timmars träning fick Axxa hoppa in i bilen igen! Både Frida och Jonas tyckte det var roligt att se hur mycket hon gått framåt sen sist vi var där! Jonas kommenterade även hur mycket hon växt sedan vi var där första gången på skyddskurs och det var ju bara nu i höstas! Kan inte göra annat än att instämma.   


Faran var med då jag tänkt köra fotgående samt inkallning med ställande med henne.  Det började dock snöa mer och mer och då vägarna var lite läskiga redan på vägen dit ville jag inte riskera att de snöade igen till hemvägen… Vi pratade istället igenom inkallningen lite snabbt teoretiskt, istället för att köra det praktiskt, innan jag åkte hem.  Hade verkligen en toppendag! Längtar till nästa gång…


 
 
Marie o Troya

Marie o Troya

9 januari 2011 19:09

Roligt att få så positiv feedback på träningen av proffs!! ;)

http://www.troya.zoomin.se

Anna Östervall

9 januari 2011 19:12

Ja, det var jätteroligt! :D

 
Annika o Diesel

Annika o Diesel

9 januari 2011 19:58

Vilka bra tips! Vi skulle kanske träffas och hjälpas åt med störningsträning i fot o plats! Kramar

http://www.annikashundar.se

Anna Östervall

9 januari 2011 20:02

Ses gärna och tränar :)

 
Noomi

Noomi

9 januari 2011 21:43

Åh vad jag gillar dina ingående beskrivningar!! Toppen att läsa o få sig en liten klok tanke ibland på kuppen ;) Kul att det har gått framåt! Resumé från vår Frida-träning idag kommer förhoppningsvis i morgon kväll.
KRAM

http://www.dizzyweb.se

Anna Östervall

10 januari 2011 07:59

Kul att du gillar mina beskrivningar! :) Då väntar jag med spänning på att få läsa om din dag, synd att vi inte kunde ses samma dag...

 
Lindha

Lindha

10 januari 2011 10:55

Inte behöver man åka till Frida själv, räcker med att läsa din blogg, massor av bra tips :) Du är ju helt otrolig som kommer ihåg allt och kan skriva ner det!
Kul att ni gjort sånna framsteg i skyddet, det måste verkligen kännas WOW :)
Kram

http://vildarna.bloggplatsen.se

Anna Östervall

10 januari 2011 13:58

:) Å ändå glömmer jag minst hälften tror jag... *asg* Skyddet känns "WOW!" längtar till Fredrik-dagarna så vi kan köra lite mer :D

 
Malin

Malin

11 januari 2011 12:49

Härlig läsning!
Älskar dina ingående inlägg..
Jag vill oxå träna privat!!! *surar lite* :)

Men kul att läsa om fotgåendet, precis så kör jag, då är jag mao rätt.. haha..

Ha en härlig dag!
KRAM

http://Ingo.info.se

Anna Östervall

11 januari 2011 16:06

Kul att du gillar de längre inläggen och att du är på rätt väg (enligt dessa metoder ;) ) med fotgåendet!
Hmmm, vi får spana fram någon riktigt bra privatinstruktör nära dig så kan du önska dig det när du fyller år, i julklapp, alla hjärtansdag, namnsdag etc. etc. ;)
Kramar

 
carolin

carolin

13 januari 2011 20:27

Åhh vad roligt med feedbacken du fick!! Jag har nästan nyss börjat med fot med min Basta och haft mycket tankar kring "blicksläppandet". Hon har kunnat släppa blicken i bland och jag har känt mig osäker på hur jag ska gå vidare.. Har några spår och välja mellan men har inte diskuterat med någon.. Tänkka skicka ut ett inlägg i bloggen..
//Carro med Basta

http://www.gabbes-hundar.blogspot.com

Anna Östervall

13 januari 2011 21:10

Ja, skriv i bloggen, alltid kul att läsa om andras tankar och funderingar! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Östervall - 22 mars 2013 23:06


Bloggplatsen har (troligtvis) gjort sitt, nu drar vi vidare mot nya "utmaningar". Hädanefter hittas vi på: http://rackartygsaxxa.com/ ...

Av Anna Östervall - 22 mars 2013 17:18

Ja, har spiralen väl börjat snurra i fel riktning så känns det ju ibland som att det bara fortsätter. Så är det här just nu. I söndags skulle Jennifer på kalas på andra sidan stan och hela familjen skulle, tack och lov(!), med. När vi ligger på motor...

Av Anna Östervall - 19 mars 2013 09:25

Ja, ibland blir det inte som man tänkt... Min plan för närmsta framtiden var att jobba måndag och tisdag denna vecka för att sedan ta ut semester fram till Lillis anländer. Jag tänkte även se mig själv som fullt frisk och inte gå vidare med utredning...

Av Anna Östervall - 18 mars 2013 08:26

Axxa som alltid varit först till ytterdörren och stått längst fram och tjutit när de ska åka till jobbet på morgnarna vill inte följa med längre. De morgnar tjejerna ska med Robban till jobbet ropar han på tjejerna och på andra ropet brukar Faran mas...

Av Anna Östervall - 16 mars 2013 12:40

Idag är det exakt 21 dagar kvar till beräknad förlossning! Jag har fått för mig att han kommer komma för tidigt, men jag är verkligen inte redo än. Vi får se hur det blir. :) Bilden nedan är från dagens skogstur med varmchoklad och Jennifers egenb...

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards