rackartyg

Direktlänk till inlägg 25 oktober 2009

Anteckningar från Emma-kursen dag 2

Av Anna Östervall - 25 oktober 2009 12:28

Vi började dagen med fika i klubbstugan och genomgång av de övningar vi hade i läxa från förra gången. Kul var att alla hade tränat och var nöjd med sina framsteg. Väl nere på plan började vi med en kort kommendering för att Emma skulle se hur det såg ut idag. Axxa var som en annan hund. Full kontakt från det att vi ställde upp tills programmet var klart – inte ett blicksläpp!! Kändes så jäkla härligt! Sedan repeterade vi vissa övningar från förra gången. Under dagen gick vi igenom stegförflyttningar åt höger, vänster och bakåt. Fokus ligger då på att hunden är i rätt position samt står upp, vi vill inte ha hasande förflyttningar eller hundar som sitter och hoppar bakåt t.ex


Emma tyckte att jag (och Sofia) curlar våra hundar!
Jag hjälper Axxa mycket i halterna vilket bara gör dem sämre. Hon måste själv få lära sig att göra rätt.


Axxa ligger på, vrider ut kroppen och plogar lite.
Ska börja fotgåendet med vänster om halt och marsch.
Jag och Axxa ska ha bakåttänkt – gärna externbelöning bakåt. Absolut inte framåt!


Framåt marsch; om hunden ligger för långt fram ska man räta upp med vänstersväng och vid rätt position ta ett steg fram och belöna.


När ungefär halva dagen gått fick vi en och en gå upp och köra ett fritt följ med kommendering med Emmas malletik, Bimbo. Vi skulle skita i hunden och bara koncentrera oss på hur vi gick och ”förde oss”, det vill säga hur vi rör våra axlar (som ska vara som fastlåsta…) och använder fötterna. Det var häftigt att se hur Bimbo följde med oss en efter en med fullt fokus på den hon gick med trots att hennes matte stod någon meter ifrån och kommenderade! Bimbo vet hur hon ska ”föra sig” och därför gav våra fel stora utslag. Rörde vi axlarna satte sig Bimbo snett, förde vi oss ordentligt så gick hon skitsnyggt! Jättenyttigt! Dessutom jätteskönt att gå fot med en hund som höll position och blicken till 100 %. Tänk den dagen man kan lita på att ens egen hund för sig så bra, vad mycket enklare träningen kommer bli då!


Tyst matte = nöjd matte
Det innebär att om hunden gör något fel måste vi direkt vara där och ”jobba in” hunden igen annars talar vi indirekt om för den att den gör rätt!


För mycket prestige


Axxa: Kör inte stegförflyttningar med godis i handen pga. att hon är så intensiv i godishanden. Lär henne ”handtouch” och sen köra stegförflyttningar.


Stegförflyttningar bakåt:
Börja med att räta upp hunden med vänstervarv, ta sedan ett steg bakåt – belöna.
Vid stegförflyttningarna bakåt ska vi börja med att räta upp hunden genom att röra oss runt i en liten cirkel i vänstervarvför att få in rumpan på hunden. När hunden ”ligger rätt” tar man ett steg snett bakåt till vänster. Går hunden rakt bredvid oss och i bibehållen position, klickar och belönar vi. Annars snurrar vi vidare i vårt vänstervarv och försöker igen. Var inte rädd för att hålla inne belöningen!
När hunden lägger vikten bakåt (trycker ifrån) – belöna!


Sofia tittar med axeln! Flört
Titta mellan armen och kroppen (”genom armen”) istället för att dra bak axeln och titta bakåt för att kontrollera om hunden gör rätt. På så sätt kan vi titta på hundarna utan att axeln hamnar fel!


Stegförflyttningar till höger lärs in på i stort sett samma sätt.


Stegförflyttningar vänster:
Zick-zacka fötterna, kliv över, belöna att hunden ställer sig upp och flyttar ifrån oss när vi rör foten emot den.


Dagens sist övning bestod i att alla åtta ekipage hade lagt ut sina ryggsäckar (innehållandes bl.a godis och leksaker), någon jacka etc. på en ganska liten yta och sedan gick vi alla åtta ekipage fot däremellan samtidigt! Fokus låg på att hunden skulle hålla full kontakt hela tiden! Axxa var nu supertrött, trots det höll hon fullt fokus på mig och då ”pressade” jag ändå upp henne mot en annan hund ett par gånger!! Tröttheten märktes dock i att hon började ligga på lite mer och trängde, tog dock inte så hårt på det. När hon var så trött som hon var vart jag bara superglad att hon hade sådan fokus på mig som hon hade och klarade av dessa störningar!


Dagen avslutades inomhus med lite sammanfattning av dagarna samt några ord på vägen. De som fastnade hos mig var:
Blicken, luften, rumpan – måste ha alla bollar i luften samtidigt! Och glöm inte axeln!
Pressa hundarna, curla dem inte!!
Låt hundarna bli frustrerade och låt dem jobba igenom det, växer hunden!



 
 
Noomi

Noomi

25 oktober 2009 20:26

Vilken supernyttig kurs. Fotgåendet är helt klart det allra svåraste momentet tycker jag.... och följaktligen tycker mina hundar det också. Låter som Axxa sköter sig finfint i alla fall :)
Kram!

http://www.dizzyweb.se

 
Malin

Malin

26 oktober 2009 09:49

Åååh.. Jag VILL OXÅ!
Vill oxå gå en sån kurs ju!
Fantastiskt roligt att få ta del av dina anteckningar, man får ju lite med sig ändå då :)

http://pipi.info.se

 
Annika o Diesel

Annika o Diesel

26 oktober 2009 10:16

Skit jag vill oxå träna!!! Jag vet en som måste ha kurs för mig när jag får börja träna!!!

http://www.annikashundar.se

 
Sofia

Sofia

26 oktober 2009 22:23

Jo... det var ju detdär med axeln... Men jag jobbar på det. Vi tränar jättemycket nu med klicker och det går ju så mkt bättre! Hoppas att du kan komma ut nån dag och ses (prata skit, fika och träna)
Ha det bra nu vännen! Kram från oss.

http://sofiaochaco.cybersite.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Östervall - 22 mars 2013 23:06


Bloggplatsen har (troligtvis) gjort sitt, nu drar vi vidare mot nya "utmaningar". Hädanefter hittas vi på: http://rackartygsaxxa.com/ ...

Av Anna Östervall - 22 mars 2013 17:18

Ja, har spiralen väl börjat snurra i fel riktning så känns det ju ibland som att det bara fortsätter. Så är det här just nu. I söndags skulle Jennifer på kalas på andra sidan stan och hela familjen skulle, tack och lov(!), med. När vi ligger på motor...

Av Anna Östervall - 19 mars 2013 09:25

Ja, ibland blir det inte som man tänkt... Min plan för närmsta framtiden var att jobba måndag och tisdag denna vecka för att sedan ta ut semester fram till Lillis anländer. Jag tänkte även se mig själv som fullt frisk och inte gå vidare med utredning...

Av Anna Östervall - 18 mars 2013 08:26

Axxa som alltid varit först till ytterdörren och stått längst fram och tjutit när de ska åka till jobbet på morgnarna vill inte följa med längre. De morgnar tjejerna ska med Robban till jobbet ropar han på tjejerna och på andra ropet brukar Faran mas...

Av Anna Östervall - 16 mars 2013 12:40

Idag är det exakt 21 dagar kvar till beräknad förlossning! Jag har fått för mig att han kommer komma för tidigt, men jag är verkligen inte redo än. Vi får se hur det blir. :) Bilden nedan är från dagens skogstur med varmchoklad och Jennifers egenb...

Presentation


Anna heter jag som har bloggen. Den kommer mest handla om träningen med mina schäfrar Korad tjh(rh) Äventyrs Faquera -02 & Rackartygs Axxa -07, men även lite om vår vardag med dottern, sambon och hans hund.

Korad Tjh (rh) Äventyrs Faquera


Född 2002.06.29

 

u. KORAD Äventyrs Durin

e. KORAD S BCH Likatorps Birk

 

Genomförd MH, Korad,
lydnadsklass 3,

uppflyttad till lägre spår,

godkänd tjänstehund räddning,

godkänt L-test tullen

Faquera är numera pensionerad från tävling

 

Korad Rackartygs Axxa


Född 2007.09.01

 

u. Äventyrs Faquera

e. Korad Rapports Exxon

 

Genomförd MH, Korad,
1:a pris lydnadsklass 2,

uppflyttad till lägre spår

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<<
Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards